"Populistisk signalpolitik" kallar terrorexperten Magnus Ranstorp Staffanstorps kommun att inte ta emot IS-krigare. Foto: Ritzau Scanpix/Niels Ahlmann Olesen

Terrorexpert sågar Staffanstorps IS-beslut

"Det är populistisk signalpolitik"

STAFFANSTORP/HÄSSLEHOLM.

Staffanstorp vill bannlysa återvändande IS-terrorister från all kommunal service. Ett beslut som sågas av terrorexperten och Hässleholmaren Magnus Ranstorp. "Det har aldrig funnits några IS-terrorister i Staffanstorp och lär inte återvända några dit", säger Magnus Ranstorp.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Magnus Ranstorp är en av världens främsta terrorexperter. Han åker runt och föreläser i hela världen men den fasta punkten är fortfarande hemmet utanför Hässleholm. Härifrån följer han bland annat svensk inrikespolitik och kommenterar den på Twitter och i andra sociala medier.

Han agerade direkt när han fick se förslaget från Christian Sonesson (M), Staffanstorps stridbara kommunalråd, om att eventuella återvändande IS-terrorister inte ska få socialbidrag eller någon annan kommunal service i Staffanstorps kommun.

"Nästa journalistiska fråga till Sonesson vore rimligen: ”Hur många IS-terrorister har rest från Staffanstorp och hur många återvändare”? Tror svaret är inga. Smart PR-kupp som nog lurar många ovetande", twittrade Magnus Ranstorp.

När Lokaltidningen når honom menar han att Staffanstorps kommuns förslag är ett spel för gallerierna.

– Det har aldrig funnits någon IS-terrorist i Staffanstorp och därför lär det inte heller återvända någon, konstaterar Magnus Ranstorp.

– 80 procent av de som anslutit sig till IS kommer från Stockholm, Göteborg, Malmö och Vivalla i Örebro, förklarar Magnus Ranstorp.

Magnus Ranstorp konstaterar att Sverige är dåligt rustat, nu när IS är besegrat på slagfältet. I många EU-länder är det förbjudet att ansluta sig till eller vara delaktig i terroristorganisationer.

– Det krävde jag och många andra experter redan för tio år sedan, men på den tiden var det ingen politiker som lyssnade. Vi hade många konkreta förslag, men vi blev brännmärkta som rasister, berättar Magnus Ranstorp. Han berättar att klimatet sedan dess har förändrats.

– Nu kommer det mängder med förslag om hur man ska hantera det, men det är tio bortkastade år, säger han.

Magnus Ranstorp tar det moderata förslaget om att man ska kunna dra in IS-terroristers medborgarskap som exempel.

– Man kan ju diskutera hur effektivt det är, men det kräver en förändring i grundlagen. Det innebär att inget kan hända förrän år 2022 - 2023, säger Magnus Ranstorp.

Han vill se mer förebyggande och brottsförebyggande åtgärder för att komma åt terrorsympatisörer.

– Det är inte bara de som återvänder vi behöver oroa oss för. De som inte rest iväg utan radikaliserats i utanförskapsområdena är ett minst lika stort säkerhetsproblem, säger Magnus Ranstorp.

Lokaltidningen har sökt Christian Sonesson för en kommentar.

Publicerad 19 March 2019 00:00