Christian Sonessons förslag röstades igenom i kommunstyrelsen.

Christian Sonessons förslag röstades igenom i kommunstyrelsen. Foto: Staffanstorps kommun/Ritzau Scanpix

Beslut om IS-återvändare klubbades igenom

Oppositionen: ”Lär bli en rättslig följetong”

STAFFANSTORP.

I veckan gick kommunstyrelsens ordförande ut med att IS-återvändare ska nekas försörjningsstöd i Staffanstorps kommun. Under onsdagskvällen klubbade kommunstyrelsen igenom förslaget.

Av
Lena Karlsson

– Vi behöver styra upp det här, säger Christian Sonesson (M) till Sydsvenskan.

Beslutet röstades igenom med sju röster mot fyra. Sex Moderater och en Sverigedemokrat röstade för, medan Socialdemokraterna och Centern röstade emot ett lokalt IS-förbud.

– Det här är signalpolitik när det är som sämst. Beslutet strider antagligen mot regeringsformen, socialtjänstlagen och kommunlagen, säger oppositionsrådet och andre vice ordförande i kommunstyrelsen Pierre Sjöström (S) till tidningen.

Förslaget, som utöver försörjningsstöd dessutom innebär att IS-återvändare inte ska få hjälp med vuxenutbildning, bostad, konsumentrådgivning och övrig grundläggande samhällsservice, ska upp till beslut i kommunfullmäktige den 3 april.

Efter det väntas beslutet överklagas till förvaltningsrätten i Malmö, och kan sen gå vidare till kammarrätten och högsta förvaltningsdomstolen.

– Det här beslutet lär bli en rättslig följetong. Det är viktigt att ärendet prövas juridiskt eftersom det annars finns en risk att kommunfullmäktige fattar ett beslut som tvingar kommunens egna tjänstemän att bryta mot lagen, säger Pierre Sjöström till Sydsvenskan.

Enligt förslaget ska förbudet inte gälla för barn.

Publicerad 21 March 2019 10:17