I en lägenhet hittades både narkotika och en pistol med skarp ammunition. Nu döms en 32-åring för vapenbrott och narkotikabrott.

I en lägenhet hittades både narkotika och en pistol med skarp ammunition. Nu döms en 32-åring för vapenbrott och narkotikabrott. Foto: Polisen

32-åring döms för narkotika- och vapenbrott

"Stan är inte som den en gång var"

MALMÖ/STAFFANSTORP. En 32-årig Staffanstorpsbo gömde knark och vapen i en lägenhet i Malmö. Han ska även ha knuffat en taxichaufför så denne slog huvudet i marken. Nu döms han i Malmö tingsrätt.

Av
Andreas Holm

Det var den 8 maj för två år sedan som polis noterade mannen och en kvinna som uppträdde narkotikapåverkade i Malmö. När de skulle kontrollera paret valde 32-åringen att lägga benen på ryggen. Han jagades ifatt av polis, som tvingades dra sitt tjänstevapen för att få stopp på honom.

Vid en husrannsakan i en lägenhet på Kirsberg hittades närmare ett kilo cannabis, ett tiotal Tramadoltabletter och en halvautomatisk pistol med två magasin och tretton skarpa patroner.

– Jag erkänner innehavet och erkänner vapenbrottet. Jag var drogpåverkad igår, jag har låtit narkotikan förvaras där (i lägenheten, reds. anm), uppger 32-åringen i ett förhör.

Enligt åtalet ska han ha lånat lägenheten av en vän som i sin tur hyrde den av den rättmätige ägaren. Nu misstänks 32-åringen från Staffanstorp för att olovligen förvarat narkotikan som hittades tillsammans med förpackningspåsar och en våg i bostaden. Även vapnet ska tillsammans med ammunitionen förvarats i en plastpåse.

Mannen menar att han förvarade narkotikan åt en kompis, men har däremot under utredningens gång inte velat namnge någon person. Däremot erkänner mannen att pistolen är hans och han köpt den "av en pundare på gatan".

– Jag har aldrig testat den. Jag vet inte ens om den fungerar, uppger 32-åringen i förhör.

Förhörsledare: Varför köpte du vapnet?

– Om jag köper ett vapen och "han och han hör det" så kanske de låter mig vara. Stan är inte som den en gång var.

32-åringen misstänks även för våld mot tjänsteman efter att han i augusti 2017 ha börjat bråka med en taxichaufför på Kirsebergs torg. Chauffören ska ha knuffats till marken och slagit i huvudet efter att de börjat bråka om att taxibilen ställts sig i vägen för 32-åringens bil för att hjälpa en kund ur bilen. Staffanstorpsbon hävdar att han agerade i nödvärn då han ska ha blivit slagen i bröstet av taxichauffören. Flera vittnen såg händelsen men ingen styrker 32-åringens historia.

Nu döms han för vapenbrott, narkotikabrott och våld mot tjänsteman till villkorlig dom och samhällstjänst i 240 timmar. Han ska även betala skadestånd om 5 500 kronor jämte ränta och 800 kronor till brottsofferfonden.

I domen framkommer att mannen tidigare haft narkotikaproblem och kontakt med Frivården. De menar att det gått en tid sedan brotten begicks och att mannen efter detta ändrat sitt beteende och att det skett "en påtaglig förbättring". Därför döms han till villkorlig dom istället för fängelse. "Om fängelse dömts hade påföljd varit ett år", skriver Malmö tingsrätt.

Publicerad 24 March 2019 06:00