Niklas Hellberg mitt i en del av hans rörliga installation Mitt i rummet.

Niklas Hellberg mitt i en del av hans rörliga installation Mitt i rummet. Foto: Lena Karlsson

Video: Niklas Hellberg sätter konsten mitt i rummet

Skulpturer, måleri och performance i konsthallen

STAFFANSTORP.

Ett skuggspel med svarta former som rör sig över en vit duk. Det är det första som möter besökaren i den nya utställningen på Staffanstorps konsthall.

Av
Lena Karlsson

Mitt i rummet heter verket som även gett namn åt Niklas Hellbergs utställning. Bakom den vita duken finns orsaken till skuggspelet, där en stor mobil med olika former i papp roterar.

– Jag har byggt upp ett rum och sedan delat det. Sedan har jag placerat valda delar så att de sitter där de skulle ha suttit om hela rummet fortfarande var helt.

Konstnär Niklas Hellberg mitt i rummet.

Konstnär Niklas Hellberg mitt i rummet. Foto: Lena Karlsson

På andra sidan duken bildar delarna i den rörliga mobilen nya former när de går in i varandra.

– Det är drömskt, lite som Trollkarlen från Oz. Samtidigt är det som ett foto, ett fryst ögonblick. Man vet inte om huset faller ihop eller flyger iväg, beskriver Niklas Hellberg sitt verk.

Konstnär Niklas Hellberg.

Konstnär Niklas Hellberg. Foto: Lena Karlsson

I flera år har han i sin konst arbetat med hemmet som objekt och fysisk plats, men också som en metafor för jaget och själen. Där utgår han från tyskans "heim" som även går igenom i orden "heimlich", hemlig, och "unheimlich", som betyder skrämmande.

"Det handlar om både tillgången och förlusten av ett hem"

– Det handlar om både tillgången och förlusten av hem. Vi svenskar är så bra på att visa upp våra hem som en avspegling av vilka vi är. Samtidigt har vi den andra sidan, förlusten av ett hem. Andra kan välja att avstå från ett hem, som till exempel i munkväsendet eller den som vill vara fri.

Niklas Hellberg arbetar med både måleri och skulptur.

Niklas Hellberg arbetar med både måleri och skulptur. Foto: Lena Karlsson

Utställningen består av både skulpturer, målningar och fotografier. Skulpturerna är gjorda speciellt för utställningen i Staffanstorps konsthall. Trots att måleri och skulptur är två olika konstnärliga uttryckssätt menar Niklas Hellberg att han arbetar på samma sätt med båda.

– Mina målningar består av olika lager som jag sätter samman i olika lager. Det är ungefär på samma sätt som när jag gör en skulptur fast det är tvådimensionellt istället för tredimensionellt.

"Skulpturen andas av hans musik"

Mitt i rummet varar mellan den 6 april till den 1 juni. Den är en del av vad han kallar för en triptyk där även ett performance och utställningen Mellan väggar på galleri Ping pong den 13 april till 4 maj, ingår.

Ljudbävning är namnet på den performance som Niklas Hellberg gör tillsammans med jazzpianisten Mathias Landaeus och poeten Daniel Boyacioglu den 11 maj i Staffanstorps konsthall.

– Då kommer jag att bygga en skulptur kring flygeln. Huset omkring honom är gjort av ribbor så att det ser ut som en teckning. När Mathias spelar kommer det att röra på sig, så att skulpturen börjar andas av hans musik, säger Niklas Hellberg.

Vernissage

Den 6 april klockan 13 till 16. Johannes Eriksson, ordförande i Konsthallens vänner, hälsar välkommen klockan 13.10. Klockan 13.15 berättar Niklas Hellberg om utställningen.

Publicerad 13 April 2019 00:00