En man inom hemtjänsten blev misshandlad av anhöriga.

En man inom hemtjänsten blev misshandlad av anhöriga. Foto: Ritzau Scanpix

Han blev misshandlad på jobbet: "Känner mig inte trygg och säker"

Polisen går inte vidare med ärendet

STAFFANSTORP.

Det var en dag i november som han gick till sin brukare inom hemtjänsten för att utföra sitt arbete som det hände. Det slutade med att två anhöriga skrek rasistiska glåpord, sparkade och slog honom med en nyckelknippa rakt i ansiktet.

Av
Lena Karlsson

– De sa att de inte ville att jag skulle ta hand om deras mamma på grund av min utländska bakgrund. De ifrågasatte vad jag gjorde här, och ville inte lyssna när jag förklarade att jag var där på uppdrag av hemtjänsten, säger han.

De anhöriga gick till handgripligheter, sparkade och slog honom med nycklarna rakt i ansiktet, på armar och ben.

Samma dag som det inträffade anmälde han det till polisen. Men i februari i år fick han veta att polisen inte tänkte gå vidare med ärendet.

– Jag blir arg när jag tänker på det, för det har varit jättejobbigt. Jag kände mig inte trygg och säker på jobbet. Jag har haft stora sömnproblem efter detta, då jag har vaknat och skrikit i sömnen, berättar han.

Det är inte första gången som han blivit utsatt för våld och rasism i arbetet inom hemtjänsten.

– Det har hänt mig tre gånger innan när jag jobbade i Malmö. En gång var den en brukare som stack en penna rakt i benet på mig så att det började blöda jättemycket. Det var riktigt farligt. Det fanns ingen säkerhet eller trygghet på jobbet.

Efter händelserna upplever han inte att han har fått något stöd från sin arbetsgivare. Ett tag gick han till en psykolog.

– Men min arbetsgivare frågade aldrig hur jag mådde, utan ville bara att jag skulle jobba som vanligt trots att jag mådde så dåligt efter händelsen.

Nu har han slutat arbeta inom hemtjänsten och mår mycket bättre. Trots det präglar händelserna fortfarande hans liv.

– Det händer fortfarande att jag vaknar i sömnen av att jag skriker, även om det inte är lika ofta nu som innan.

Förtroendet för polisen har också fått sig en törn.

– Jag ringer inte till dem för jag vet att de inte kommer att hjälpa mig.

Enligt omsorgsförvaltningens tillförordnade förvaltningschef Leila Misirli, hör tillbud med rasistiska förtecken inte till vanligheterna inom verksamheten.

– Vi jobbar kontinuerligt med arbetsmiljön, bland annat genom kontinuerliga arbetsplatsträffar. Där tar vi upp frågor som rör den psykosociala arbetsmiljön.

Hon menar att de har rutiner för hur våld och hot ska bemötas.

– Vi har också tydliga rutiner för att anmäla tillbud, arbetsskador och arbetsplatsolyckor.

Vilken typ av hjälp kan ni ger den som blivit drabbad?

– Då erbjuder vi samtal, och hjälp via företagshälsovården, i form av samtalsstöd till exempel. Men en sådan här situation tillhör ovanligheterna, säger Leila Misirli.

FOTNOT. Mannen har valt att vara anonym.

Publicerad 18 April 2019 10:46