Korn från utgrävningarna i Uppåkra är utgångspunkten för Uppåkraölet.

Korn från utgrävningarna i Uppåkra är utgångspunkten för Uppåkraölet. Foto: Mikael Larsson/Adobe stock

Historiskt: Nu bryggs Uppåkras arkeolgiska öl

Görs med inspiration från fynd från järnåldern

UPPÅKRA.

I sommar får besökarna på Uppåkra arkeologiska center möjlighet att dricka ett arkeologiskt öl speciellt bryggt för Uppåkra. Inspirationen kommer från ett cirka 1 500 år gammalt ölbryggeri som hittats vid utgrävningar.

Av
Lena Karlsson

Arkeologerna tror att ett av Nordens äldsta ölbryggeri funnits i Uppåkra. Det visar fynd av bland annat brända sädeskorn i ugnar från 400- till 600-talen.

Bryggeriet tros ha varit igång långt innan vikingatiden, från folkvandringstid till vendeltid.

Det är arkeologistudenter som grävt fram fynden som sedan analyserats av paleoarkeologen Mikael Larsson vid Lunds universitet.

– Fynden av de förkolnade kornen i anslutning till ugnarna tyder på att Uppåkraborna framställt malt i stor skala och troligen bryggt öl på ett organiserat sätt för högtider och handel, säger han i ett pressmeddelande.

Och i sommar tillverkas ett speciellt Uppåkraöl, som är ett lättöl och som ska serveras i kaféet och under vendeltidsdagarna den 24 till 25 augusti.

– Ölet är gott men smakar annorlunda, litet som ett suröl. Det finns knappt någon bitterhet alls, är ganska lätt kryddat, ganska syrligt och litet rökigt, säger hemmabryggaren Arvid Lindmark som har tagit fram receptet för Pax brygghus i Flyinge.

Uppåkra arkeologiska center är glada för att de nu får ett eget öl. Det blir ett nytt sätt att förmedla den historiska upplevelsen på.

– Vi vill att våra besökare ska få uppleva Uppåkra på ett litet annorlunda sätt med hjälp av smaker och dofter från förr, säger arkeolog och vetenskapspedagog Sofia Winge.

Publicerad 15 June 2019 00:00