Sofie Pedersen och Maggie Nath tar hand om matsvinnet och fördelar varorna i matkassar.

Sofie Pedersen och Maggie Nath tar hand om matsvinnet och fördelar varorna i matkassar. Foto: Lena Karlsson

Maggie och Sofie ser till att det finns mat i skafferiet

Projektledare: "Våra mottagare är miljöhjältar"

STAFFANSTORP.

Varje fredagskväll kommer behövande till Centrumkyrkan för att hämta vars en matkasse. Samtidigt som de som har det knapert får hjälp att fylla på skafferiet gör de en insats för miljön. Varorna i matkassarna är nämligen matsvinn som annars skulle ha slängts.

Av
Lena Karlsson

Denna artikel är en återpublicering.

Det var projektledare Maggie Nath som kom på idén att samla in matsvinn och dela ut i matkassar till behövande. Sedan ett år tillbaka kan den som har svårt att få ekonomin att gå ihop komma till frikyrkan och få en matkasse med sig hem.

– Våra mottagare är miljöhjältar, för de hjälper till att använda den mat som annars skulle slängas. På så vis hjälper de till att minska matsvinnet.

"Istället för att matföretagen som bidrar slänger mat kan vi använda det till något gott."

Det ligger mycket arbete bakom projektet MAT som står för mening, aktivitet och tillsammans. Allt sker på ideell basis. Maggie Nath själv arbetar annars natt som teamledare på Migrationsverkets förvaring i Åstorp. När hon inte arbetar där arbetar hon ideellt med matkassarna.

– På så vis får jag utlopp för både hjärna och hjärta, förklarar Maggie Nath.

Till sin hjälp har hon Sofie Pedersen och ett team. Förutom att hämta matvarorna hos leverantörerna, av vilka de flesta finns i Arlöv, tar de hand om varorna och fördelar dem efter behov i matkassar som går både till ensamhushåll och barnfamiljer.

– Men det kan variera väldigt hur mycket mat det blir. Ibland får vi jättemycket, och ibland blir det mindre. De gånger som det inte finns så mycket mat att dela ut prioriterar vi dem som absolut inte har någonting alls. Den som har en tia över får stå över den gången.

Andra gånger har det blivit mat över. Då kan de gå ut med det på sociala medier så att den som vill kan komma och hämta varor som blivit över.

– Vi brukar också ha en extra låda med matvaror utanför dörren. Den brukar vara väldigt populär, säger Sofie Pedersen.

För att mottagarna ska veta om det blir någon matkasse eller inte skickar Maggie och Sofie varje fredag ut ett sms. De som kommer till Centrumkyrkan för att få hjälp har ofta hamnat mellan stolarna i samhället

– Det kan vara någon med en inkomst under existensminimum som bor i en bostadsrätt, och därför inte är berättigad till socialbidrag. Bostadsrätten måste säljas först, men då har personen ingenstans att bo. För att kunna hyra måste man ha en inkomst, förklarar Maggie Nath.

För mottagarna av matkassarna är ekonomin så pass ansträngd att en liten extrautgift gör att det tippar över. Det kan vara karensdagen när man är sjuk som gör det, eller att man måste vabba.

Så samhällets stöd räcker inte alltid till?

– Nej, samhället har inte de resurserna. Så istället för att matföretagen som bidrar slänger mat kan vi använda det till något gott. Alla som kommer hit är miljöhjältar.

Utdelningen av matkassarna sker utan kommunala eller statliga medel.

– Vi söker därför lokala företagsänglar som kan stödja oss varje dag, vecka eller månad så att ingen i Staffanstorp behöver gå hungrig, säger Maggie Nath.

Publicerad 08 July 2019 00:00