Palettens kulturtolk Sally Alfari och samordnare Else Holm.

Palettens kulturtolk Sally Alfari och samordnare Else Holm. Foto: Lena karlsson

Kulturtolk skapar vägar in i samhället

Besökare: "Mina barn älskar att komma hit"

STAFFANSTORP.

Det började med en ansökan till länsstyrelsen. Nu har Familjecentralen Paletten en egen kulturtolk som underlättar för nyanlända att integreras i samhället.

Av
Lena Karlsson

Denna artikel är en återpublicering.

– Jag har själv kommit hit från Syrien så jag delar många erfarenheter med de nyanlända föräldrar som kommer hit, säger Sally Alfares.

Hon flyttade till Staffanstorp år 2016 och började året därpå att arbeta som samhällsvägledare för nyanlända i receptionen i Rådhuset. Erfarenhet av att arbeta med flyktingar hade hon redan sedan tidigare.

Från 18 års ålder arbetade hon som kommunikatör för Röda korset. Mellan 2008 och 2010 arbetade hon i ett FN-projekt med irakiska flyktingar i Syrien. Innan hon flyttade till Sverige jobbade hon under två år som engelsklärare i Turkiet.

Nu är hon sedan oktober anställd som kulturtolk på familjecentralen Paletten i Staffanstorp. Det är en ömsesidig process mellan de nyanlända och personalen .

– Vi kände att vi behövde ha en kulturtolk i mötet med de nyanlända familjerna. Det handlar både om att få hjälp att förstå och tolka dem som kommer hit rätt, och att tvärtom lära dem tolka oss, säger samordnare och socialsekreterare Else Holm.

Familjecentralen Palettens koncept är att samla flera verksamheter under samma tak. Barnavårdscentral, mödravård, öppen förskola och socialrådgivning finns i direkt anslutning till varandra.

Majoriteten av besökarna kommer från Sverige. Men hit kommer även föräldrar och barn med rötter i Syrien, Irak, Libanon, Tunisien, Algeriet, Thailand och Indien. För dem håller Sally Alfares två olika grupper, en för föräldralediga och en engelskspråkig.

– Språket är en nyckel in i det svenska samhället, och kunskapsnivån på dem som kommer hit varierar stort från de som är analfabeter till de som kan prata engelska.

Syftet är att introducera dem i allt från svenska språket till traditioner och i hur det fungerar att vara förälder i det svenska samhället.

– Jag får själv först lära mig för att sedan förmedla det, säger Sally Alfares.

En del värderingar kan ta lite längre tid att förklara. Verksamheten på Paletten är hbtq-certifierad.

– Det är tankar som kan vara helt främmande för någon som kommer från Mellanöstern. Men jag tar det bit för bit, säger Sally Alfares.

Alla nyanlända som kommer till familjecentralen Paletten i Staffanstorp har uppehållstillstånd. Men trots att de är skrivna i kommunen, och barnen går i skolan här, bor de flesta på andra orter som Lund, Malmö eller Burlöv.

– Det blir mycket pendling från där man bor till att lämna barnen här i skolan, och till SFI-utbildning. Staffanstorp har ingen egen SFI.

Men ändå hinner de komma hit också?

– Ja, detta är ett andningshål för många. Här kan man vara som man är utan att tänka på hur det ser ut utifrån.

Palettens samordnare Else Holm håller med. Många av barnen har inte varit i en liknande miljö tidigare.

– Leksaker kan vara något helt nytt. Det innebär att vi kan se äldre barn börja leka med leksaker för yngre barn, men sedan ser man hur det utvecklas. Det är underbart att se.

En av deltagarna bekräftar bilden av Paletten som ett andningshål. Hon kommer ursprungligen från Syrien. Efter att ha bott i Jordanien flyttade fembarnsfamiljen till Sverige i augusti.

Hon besöker Paletten två till tre gånger i veckan.

– Mina barn älskar att komma hit. Vi känner oss både trygga och glada här. En av mina söner är duktiga på att måla och här får han uppmuntran och motivation.

Då familjen bor på Rosengård i Malmö får hon byta buss flera gånger om dagen. Först två bussar i Malmö, därifrån till Staffanstorp för att lämna barnen på skolan, och sedan till hennes egen förberedande svenskakurs i Åkarp.

– Det är jobbigt för både mig och barnen att pendla, men jag passar på att studera om jag kan på bussen. Jag hoppas också att vi snart kan flytta till Staffanstorp.

Publicerad 09 July 2019 00:00