Allt fler får matkassar av Centrumkyrkan i Staffanstorp.

consumer basket, close up of paper shopping bags in male hand Foto: adobe stock

Allt fler behöver hjälp från kyrkan

"Många ensamstående har fått det allt tuffare"

STAFFANSTORP.

I ett års tid har Centrumkyrkan delat ut matkassar till behövande. På senare tid har behovet ökat. "Det har ökat ganska rejält under hösten då vi fått allt fler ansökningar till vår fond", säger pastor Kathrin Philipson.

Av
Lena Karlsson

Denna artikel är en återpublicering.

Om ökningen av ansökningarna beror på att behovet har blivit större eller om det är kyrkans hjälpverksamhet som har blivit mer känd på byn vet hon inte.

Men under de snart 20 år som Centrumkyrkan har funnits i Staffanstorp har hon märkt av ett allt större behov av hjälp.

– En grupp som har fått det allt tuffare är ensamstående. Vi har länge haft en fond där man kan söka badkort och presentkort till matbutikerna innan vi började med matkassarna.

Genom den ideella hjälpverksamheten Centrumkyrkan care, CK-care, har de också ett samarbete med Rädda barnen i Burlöv och mathem.se.

– Det var Rädda barnen som undrade om vi inte kunde göra något för att hjälpa mot barnfattigdomen i kommunen. Sedan dess ser vi till att det serveras frukost till eleverna på Vårboskolan i Arlöv.

Projektet med att dela ut matkassar till behövande i Staffanstorp är ett samarbete med mat.se.

– De kan erbjuda en större bredd av varor än enbart frukostmat. Eftersom alla varor som de skänker är sådana som de ändå skulle slänga så bidrar vi samtidigt till att minska matsvinnet.

Trots att allt fler ansökt om att få matkassar genom Centrumkyrkan, som är en frikyrka, ser Kathrin Philipson gärna att fler ansöker, inte minst äldre.

– Jag har själv arbetet med äldre och vet att det finns många pensionärer som har det svårt att gå ihop och måste vända på slantarna. De får gärna ansöka om matkassar hos oss.

De som ansöker kan vara allt från ensamstående till familjer. Därför är matkassarna olika stora med helt olika innehåll. De anpassas också efter om mottagarna har några allergier eller av andra skäl inte kan äta något.

Publicerad 10 July 2019 00:00