Enligt Ivo-anmälan kan branden ha uppstått i batteriet.

Enligt Ivo-anmälan kan branden ha uppstått i batteriet. Foto: arkivbild

Brinnande elrullstol förstörde lägenhet

Batteriet kan vara orsaken till branden

SKÅNE.

En elrullstol började brinna i en lägenhet i Sydvästra Skåne. Vad som orsakat branden som gav stor förödelse är ännu oklart. Men en teori är att den uppstod i elrullstolens batteri.

Av
Lena Karlsson

– Vi vet ännu inte vad som orsakat branden. Det kan vara batteriet, eller så kan den ha uppstått genom att någonting som låg på rullstolen började brinna, säger tekniskt ansvarig Patrik Carlsson på Region Skånes servicecentral för Hjälpmedel i Staffanstorp.

Enligt den tillbudsanmälan som lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och Läkemedelsverket är lägenheten inte längre beboelig. Den orsak som där anges som trolig är att branden uppstått från batteriet.

– Då vi tidigare haft en annan scooter som börjat brinna från batterierna kan detta mycket väl stämma, står det i anmälan.

Bör den som har en elrullstol vara orolig för att den kan ta fyr?

– Jag tycker inte det. Under mina tjugo år som tekniskt ansvarig har det endast hänt vid två till tre tillfällen, och vi har över 4 000 elrullstolar i hela Skåne. Så sannolikheten att det ska hända är extremt låg, säger Patrik Carlsson.

Leverantörens utredning om vad som kan ha orsakat branden förväntas bli klar om cirka två månader.

Publicerad 08 August 2019 09:36