En patient fick byta ut en krona mor ett dyrt implantat.

En patient fick byta ut en krona mor ett dyrt implantat. Foto: adobe stock

Patient fick vänta fem månader på behandling

Tvingades byta ut en krona mot dyrt implantat

STAFFANSTORP.

En patient förlorade en tand på grund av för lång väntetid. Istället för en krona fick patienten byta ut den mot ett kostsamt implantat. Nu kritiseras tandvårdskliniken av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Av
Lena Karlsson

Det var vid ett årsbesök hos tandhygienisten på Folktandvården i Staffanstorp som patienten fick veta att det fanns ett litet hål i tanden under en krona.

Men tiden för att laga hålet dröjde i fem månader. Detta trots att patienten hade återkommit och berättat att det gjorde ont i tanden.

Vid återbesöket fem månader senare uppdagades det att tanden var så angripen av karies att den inte gick att rädda. Behandlingen för detta skulle vara antingen implantat, brygga eller att inte göra någonting alls.

Uppfyller inte kraven på god tandvård

Patienten vände sig till en privat tandläkare som sa att implantat var den bästa behandlingen. Att göra ingenting alls var uteslutet.

Konsekvensen blev att patienten fick genomgå en behandling med implantat till en kostnad på 20 000 kronor.

Chefen på den kritiserade kliniken försvarar den långa väntetiden med att efterfrågan på tandvård då var högre än vad verksamheten kunde tillgodose.

Men Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, går på patientens linje och menar att tandvårdskliniken inte uppfyller kraven för god tandvård.

Ivo hävdar vidare att tandvården "har en skyldighet att erbjuda tandvård inom rimlig tid inom sin egen enhet eller remittera patienten till annan enhet".

Publicerad 26 August 2019 00:00