Principiellt viktigt beslut säger Christian Sonesson om prövningen i kammarrätten kring ordningsvakterna.

Principiellt viktigt beslut säger Christian Sonesson om prövningen i kammarrätten kring ordningsvakterna. Foto: Andreas Holm/Arkiv

Kammarrätten tar upp ordningsvakterna i Staffanstorp

Olika bedömningar hos polisen i landet

Av
Fredrik Magnusson

STAFFANSTORP. Kammarrätten i Göteborg ska titta närmare på beslutet om ordningsvakter i Staffanstorps kommun, vilket SR Malmöhus rapporterat. När kommunen ville förlänga det tillstånd de haft från polisen blev det nej och polisen menade också att kommunen inte har rätt att överklaga det beslutet vilket också förvaltningsrätten konstaterat.

I kammarrätten ska även frågan om vakter i två andra kommuner prövas, Mariestad och Göteborg. Polisen i region väst gör en annan bedömning än polisen i region syd vilket gör att kammarrätten ska titta på det och se vilket som är den rätta hanteringen.

– Det kan få stor principiell betydelse, inte bara för Staffanstorps kommun utan för alla kommuner som anser sig vara i behov av ordningsvakter som ett komplement till poliser inom ett geografiskt område, säger Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp, till SR Malmöhus.

Ordningsvakterna i Staffanstorp arbetar kvar men har inte samma befogenheter de hade tidigare, när tillståndet från polisen var på plats.

Publicerad 06 September 2019 09:29