Liberalen och Hjärupsbon Björn Magnusson.

Liberalen och Hjärupsbon Björn Magnusson. Foto: privat

Björn Magnusson lämnar sitt uppdrag i fullmäktige

”Det har varit lite för många attacker”

STAFFANSTORP.

Liberalernas gruppledare i kommunfullmäktige lämnar sitt uppdrag. ”När politiken inte ger tillbaka lika mycket som man får tillbaka är det dags att sluta”.

Av
Lena Karlsson

Björn Magnusson är 63 år och har varit aktiv i politiken i Staffanstorps kommun i 25 år. Nu väljer han att avsäga sig sitt uppdrag i kommunfullmäktige.

– Jag började i Moderaterna, men under de senaste tre mandatperioderna har jag representerat Liberalerna.

Han har suttit i miljö-och byggnadsnämnden, och under förra mandatperioden var han ordförande i tekniska nämnden. När fullmäktige skulle ta beslut om nämndernas ansvarsfrihet fick inte Björn Magnusson det. Motiveringen är att nämnden tagit beslut om en upphandling av ett nytt sopsorteringssystem.

– Jag diskuterar gärna sakfrågan men är samtidigt helt övertygad om att en Moderat i samma situation hade beviljats ansvarsfrihet.

Frågan, som efter att Björn Magnusson överklagat beslutet, nu ligger hos Förvaltningsrätten, är inte huvudorsaken till att han nu väljer att lämna.

– Det är en del av den sammantagna bedömningen. Detta är inte det enda som jag utsatts för.

Känner du dig motarbetad?

– Udden har många gånger varit riktad mot mig. Jag vill inte hänga ut någon men det har blivit lite för många attacker för att det ska kännas behagligt att fortsätta, säger Björn Magnusson.

Som huvudorsak till avhoppet anger han det politiska klimatet i Staffanstorp under denna mandatperiod, då Moderaterna valt att styra med Sverigedemokraterna istället för som tidigare med allianspartierna.

– Det finns ett demokratiskt underskott i Staffanstorp idag. Styret är auktoritärt och oppositionen åsidosätts. Det är en jättestor skillnad i diskussionsklimatet jämfört med förra mandatperioden. Det tror jag varje oppositionspolitiker i Staffanstorp känner idag.

Vad har du att säga till de som har röstat på dig?

– Jag hoppas att våra väljare i Hjärup där vi är som starkast inte känner sig svikna.

Anledningen till att han väljer att lämna sin plats i fullmäktige just nu är att han tycker att det är en lämplig tidpunkt.

– Det är inte bra att lämna för tidigt före eller efter en ny mandatperiod. Nu kommer min efterträdare ha tid att komma in i rollen som gruppledare. Vi har många duktiga efterträdare.

Vem som efterträder honom avgörs i mitten av november.

– Men mitt beslut betyder inte att jag lämnar Liberalerna. Jag kommer också att fortsätta vara aktiv inom partiet lokalt. Tillsammans tar vi nya tag inför nästa val.

Sitt uppdrag i servicenämnden för Region Skåne fortsätter han med. Han har också nyligen blivit nominerad till nämndeman i Förvaltningsrätten.

Publicerad 18 October 2019 00:00