Den jubilerande teaterföreningens sekreterare Agneta Samefors och kassör Gerty Lindén.

Den jubilerande teaterföreningens sekreterare Agneta Samefors och kassör Gerty Lindén. Foto: Lena Karlsson

Jubilerande teaterförening blickar framåt

"Den positiva responsen ger oss kraft att fortsätta"

STAFFANSTORP.

Den 27 oktober 1979 spelades den allra första föreställningen genom Riksteaterföreningen i Staffanstorp. Exakt samma datum 40 år efter hölls en hejdundrande jubileumsfest.

Av
Lena Karlsson

– Vi har fått väldigt mycket positiv respons av våra medlemmar efteråt. Det ger oss ny kraft och energi att fortsätta, säger föreningens sekreterare Agneta Samefors.

"Ägget" av Garderobsteatern var den första föreställningen som föreningen tog till Staffanstorp. Efter den har det i fyrtio års tid framförts både teater- och musikföreställningar.

– Genom åren har många kända artister besökt Staffanstorp, som till exempel Sven-Bertil Taube, Sven Wollter och Lill Lindfors, säger föreningens sekreterare Gerty Lindén.

På den stora jubileumsdagen i medborgarhuset var eftermiddagen främst riktad till barnen. Förutom cirkus och cirkusskola med Cirkus Saga sjöng Dinos orkester med barn och föräldrar. Eftermiddagen avslutades med saft, popcorn och godisregn..

– På kvällen var det mer riktat till vuxna, säger Agneta Samefors som tidigare arbetat som kommunens kultursamordrare.

Sedan några år tillbaka är hon engagerad i Staffanstorps teaterförening som hon menar har en viktig funktion att fylla för Staffanstorpsborna.

– Det är viktigt med kulturupplevelser. Kulturen är viktig för sin egen skull och skapar sociala mötesplatser, men kultur är även bra för hälsan, både psykiskt och fysiskt.

Martin Svensson kommer till Staffanstorp med föreställningen Selfie-en skev självbild den 17 november.

Martin Svensson kommer till Staffanstorp med föreställningen Selfie-en skev självbild den 17 november. Foto: Niklas Lydeen

Det håller Gerty Lindén med om. På frågan om varför hon började engagera sig i föreningen för cirka sju år sedan svarar hon:

– Man mår bra av kultur. Jag började med att gå på föreställningarna, blev sedan medlem och kassör.

Men trots att föreningen precis har fyllt fyrtio visar den inga tecken på att tackla av. Föreningen är den tredje största i Skåne, och nästa föreställning blir en stand-up med komikern Martin Svensson.

Hans "Selfie - en skev självbild" spelas på församlingsgården den 17 november. Och i januari nästa år är Swingbandet från Malmö inbokat.

– Just nu håller vi på att färdigställa programmet för våren. Det blir som vanligt blandat med teater, musik, Malmö Opera och bussresa för de vuxna och barnteater för barn upp till skolåldern, säger Agneta Samefors.

Under ett år brukar de ha upp mot 15 barnföreställningar och nio för vuxna. Publiken består främst av barn och pensionärer.

– Vi vill gärna nå fler från 25 år och uppåt, men i den åldern vill man kanske ha en helkväll med mat och sedan föreställning och det kan vi inte erbjuda i Staffanstorp säger Gerty Lindén.

Publicerad 05 November 2019 00:00