I december åker den flerfaldiga världsmästaren Michael Nilsson till Danmark för att delta i ytterligare ett VM i carambole.

I december åker den flerfaldiga världsmästaren Michael Nilsson till Danmark för att delta i ytterligare ett VM i carambole. Foto: Matilda Sädås

Michael brinner för biljarden

Driver Staffanstorps biljardclub och tränar inför VM

STAFFANSTORP. Han började spela som fyraåring i pappans biljardsalong. I december tävlar Michael Nilsson, med sju tidigare VM-titlar på sin meritlista, i världsmästerskapen i carambole.

Av
Matilda Sädås

Redan som fyraåring spelade han mot vuxna män i pappans biljardsalong i Malmö. Att Michael Nilsson har biljarden i blodet råder det inga tvivel om.

– Jag minns det inte själv, men gubbarna som var med på den tiden har berättat att jag stod på en läskback för att nå upp till bordet, säger han.

Tre år senare deltog han i sitt första svenska mästerskap. Ja, du läste rätt. Michael Nilsson var bara sju år gammal när han för första gången spelade om en SM-titel.

– Min pappa var en duktig spelare och hade tagit med mig till tävlingen. Jag mötte den regerande svenska mästaren och tog ledningen med 2-0. Matchen slutade dock 9-4 till hans fördel.

Som 15-åring blev Michael Nilsson svensk juniormästare i både pool och carambole. Därefter tvingades han välja en av grenarna.

– Ska du bli riktigt bra på biljard måste du fokusera på en gren. Carambole var större i Skåne vid den tiden, så jag valde det.

48 år gammal kan Michael Nilsson konstatera att han vunnit sju VM-guld – de flesta i par med Torbjörn Blomdahl – och har 15 SM-titlar på sin meritlista. Om han nu lagt biljardkön på hyllan? Knappast.

– Jag tränar i genomsnitt tio timmar i veckan och i slutet på december åker jag till Danmark för att delta i världsmästerskapen där, säger han.

Att kärleken till sporten, efter alla år av utövande, fortfarande är lika stor tycker Michael Nilsson inte är det minsta konstigt.

– Varje stöt är en ny utmaning. Trots att jag hållit på så länge som jag gjort kan jag hamna i positioner som jag aldrig tidigare hamnat i. Om jag då lyckas med en stöt känner jag bara "yes".

För ett drygt år sedan startade Michael Nilsson en biljardförening i sin nuvarande hemort Staffanstorp, eftersom han ville att fler skulle få möjlighet att utöva sporten.

Intresset visade sig stort bland ortsinvånarna och i dag har föreningen 270 medlemmar.

– Biljard är en oerhört social sport. Det är fantastiskt att se hur en tioårig kille och 60-årig kvinna kan mötas i en match och vara på samma nivå. Det är få sporter där det fungerar så.

Trots det fina mottagandet som föreningen fått hoppas Michael Nilsson kunna locka ännu fler till hallen.

– Jag skulle vilja få hit fler ensamkommande ungdomar. I mitt jobb som biljardmontör är jag ofta ute på olika fritidsgårdar. Inte sällan träffar jag på unga killar som är riktigt duktiga. Det vore fantastiskt om biljarden kunde bli en meningsfull sysselsättning för dem, säger han.

På frågan om hur länge Michael Nilsson själv tänker fortsätta med biljard kommer svaret snabbt:

– Så länge jag kan stå. Jag brukar säga att barnen går först. Sen kommer biljarden.

Publicerad 16 November 2019 07:00