Julen är en ansträngd tid för barn i familjer med knappa förhållanden.

Julen är en ansträngd tid för barn i familjer med knappa förhållanden. Foto: adobe stock

Oron inför julen hos familjer med knappa inkomster

Docent: ”Det handlar mycket om prylar”

STAFFANSTORP.

Vilka ekonomiska förhållanden ett barn lever under varierar stort i landet. I Staffanstorp är siffran den fjärde lägsta i Skåne.

Av
Lena Karlsson

Drygt fyra procent av barnen i Staffanstorp lever i familjer med låg inkomststandard. I hela landet lever sju procent av barnen under dessa förhållanden, visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

– Det är naturligtvis en oro och en ekonomisk press som finns i de här familjerna. Allt tenderar att handla om pengar. Det är hela tiden knappheten som styr vid inköp, snarare än önskemål och behov, säger Torbjörn Hjort, docent i socialt arbete vid Lunds universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Störst andel barn som har det ekonomiskt knappt i Skåne är Malmö med 16,2 procent. Det är inte långt ifrån Flen som uppvisar det högsta andelen i hela landet med 16,4 procent. Lägst andel i hela landet har Arjeplog med 1,5 procent.

Det är hela tiden knappheten som styr.

Enligt docent Torbjörn Hjort ökar ofta oron för familjerna som lever under knappa omständigheter i samband med en högtid som jul.

– Det är en konsumtionshögtid som kostar och det handlar mycket om prylar. Digitaliseringen gör att det blir svårare för många av de här barnen att inte visa upp vad de har fått. Tidigare jämförde sig barnen med varandra efter jullovet, men nu kan jämförelsen börja direkt på sociala medier, säger.

Statistiken gäller hemmaboende barn under 18 år.

Andel i Skåne

Högst

Malmö 16, 22 procent

Perstorp 14, 19 procent

Landskrona 13, 38 procent

Östra Göinge 11, 42 procent

Burlöv 10, 82 procent

Lägst

Lomma 2, 18 procent

Kävlinge 3,25 procent

Höganäs 3, 98 procent

Staffanstorp 4, 32 procent

Ystad 4, 33 procent

Fotnot. Siffrorna ska tolkas med försiktighet i pendlarkommuner. Eftersom siffrorna bygger på uppgifter från inkomst- och taxeringsregistret saknas i stor utsträckning arbetsinkomster för personer som är bosatta i Sverige men arbetar i ett annat land.

Publicerad 25 November 2019 00:00