Säkerhetschef Emma Björk.

Säkerhetschef Emma Björk. Foto: arkiv/Lena Karlsson

Polisen vill påminna om Staffanstorpsmodellen

Dags att rusta sig inför den mörka årstiden

STAFFANSTORP.

Polisen i Staffanstorp har startat en ny kampanj. Syftet är att påminna kommuninvånarna om märk-DNA för att skydda sig mot inbrott och stöld.

Av
Lena Karlsson

Staffanstorps kommun var först i landet med att införa märk-DNA år 2015. Projektet blev så lyckat att den efter dess infördes i andra kommuner i landet under benämningen Staffanstorpsmodellen.

Nu, lagom till att den mörka årstiden börjat, vill polisen och kommunens säkerhetschef påminna invånarna om att använda sig av tekniken. Detta då det är ett bra sätt att och minska risken för stöld av sina värdesaker.

– De som inte har märk-DNA idag har allt att vinna. Den största styrkan är att det är spårbart i stora delar av världen, säger säkerhetschef Emma Björk på Staffanstorps kommuns hemsida.

Där berättar hon även att DNA-vätskans färg håller i minst fem år, men att själva DNA:t aldrig försvinner. Kommunens säkerhetsenhet är utrustad med UV-lampor som kan se om färgen slitits bort från godset.

Kommunpolis Christer Stålhandkse.

Kommunpolis Christer Stålhandkse. Foto: arkiv/Andreas Holm

Sedan Staffanstorpsmodellen föddes i Staffanstorp har bostadsinbrotten minskat kraftigt.

– Bostadsinbrotten minskade kraftigt i kommunen som effekt av DNA-projektet för fyra år sedan. Under de senaste åren har inbrotten ökat något, men under året har det minskat med omkring 20 procent. Det kan ha att göra med märk-DNA-projektet och vårt intensifierade arbete kring grannsamverkan, säger Christer Stålhandske, som var med om att starta Staffanstorpsmodellen som lanserades 2015, på kommunens hemsida.

Nu uppmanar han kommuninvånarna att se över både sitt märkta och omärkta gods och använda sig av tekniken för att skydda sina föremål. Det är viktigt inte minst nu när den mörka årstiden närmar sig, vilket brukar innebära en ökning av bostadsinbrott och stölder. Men det finns även andra sätt att minska risken på.

– Några exempel kan var att ställa timers och lämna huset tänt, se över belysning i trädgård med rörelsedetektor och se över altandörrar och lås. Vi har sett att de flesta inbrott i kommunen görs via baksidan och altandörr. Ha aldrig föremål framme som kan hjälpa tjuven som stegar och trädgårdsutrustning, säger Christer Stålhandske.

Genom att märka föremålen med DNA minskar risken för stöld.

Genom att märka föremålen med DNA minskar risken för stöld. Foto: arkiv/Lena Karlsson

Märk-DNA

Märk-DNA är en stöldskyddsmärkning som gör att polisen kan spåra ett föremål som stulits. Den transparenta märkvätskan är osynlig men innehåller en unik DNA-kod, som kan kopplas till ägaren via ett register.

Publicerad 02 December 2019 00:00