Johannes Westman och Per Nylander går på samma boll. I bakgrunden står Patrik Ossowski. Foto: Simon Lundh

Johannes Westman och Per Nylander går på samma boll. I bakgrunden står Patrik Ossowski. Foto: Simon Lundh

"Jag har varit ganska missnöjd med hur det har fungerat innan"

Lunds VK bildades efter Lugis sorti ur elitserien i våras

Av
Simon Lundh

VOLLEYBOLL. Efter ett antal år med två volleybollkubbar har nu Lund endast en förening igen. Med fyra lag i seriespel på herrsidan och ett på damsidan har man blivit starkare på seniorsidan, liksom på ungdomssidan.

I våras beslutade sig Lugi för att avsluta sin elitsatsning efter ännu en placering i botten på tabellen. Kort efter säsongsavslutningen lyfte klubbens ordförande Jonas Johansson luren och ringde sin kollega i VF Fäladen och föreslog en sammanslagning.
– Frågan har väckts tidigare och jag har funderat på det under hela säsongen. Fredrik var direkt positiv. Så fort vi hade pratat med våra respektive föreningar satte vi igång, berättar Jonas Johansson, numera vice ordförande i Lunds VK.

Ett drygt halvår senare är han nöjd med utvecklingen.
– De båda organisationerna kompletterar varandra väl och jag har varit ganska missnöjd med hur det har fungerat innan. Med spelare som går mellan klubbarna och övergångar i sista minuten.

I samma division

Förra säsongen spelade VF Fäladens herrlag i division ett och den platsen har Lunds VK fått ärva. Samtidigt har man fått en plats till i samma serie eftersom Lugi drog sig ur Elitserien. En omöjlighet i många andra sporter.
– Innan säsongen börjar får man skicka in en lista på sex spelare som är bundna till ett lag. Resten är fria att gå mellan lagen.

En stor anledning till sammanslagningen var att Lugi hade spelarbrist, något som inte verkar vara ett problem längre.
– Vi har ett lag i tvåan och ett i trean. Vi har också ett damlag som fick en friplats i division ett, vilket kommer bli tufft, men lärorikt för dem. Det känns som om de också har fått en nytändning.

Herrarnas A-lag består mestadels av spelare från VF Fäladen, och nytillskott. Bara Patrik Ossowski är kvar från Lugis elitserielag, även om liberon Per Nylander också spelat där någon säsong. Och det hade faktiskt kunnat bli elitserien direkt för Lunds VK.
– Säter drog sig ur så vi blev erbjudna en plats, men vi tackade nej. Vi vill göra en elitsatsning på sikt med mestadels egna, eller i alla fall svenska, produkter. Och vill bygga upp en sponsorbas och ha en ekonomisk grund att stå på innan vi tar steget upp.

Motståndarna

Herrar Division 1 Falkenberg B, Engelholm, Malmö, Vindrarp Division 2: Helsingborg, Kristianstad, Malmö B, Vindrarp B, Ystad Division 3: Åstorps VBK, Engelholm B, Svedala VBK, Bjärred Damer Division 1: Malmö, Vindrarp, Jönköping, Göteborg, Engelholm B Division 3: Helsingborg B, Örkelljunga, KFUM Kristianstad B, Åstorp, Engelholm C, Svedala C

Publicerad 11 December 2009 00:00