Talang som räcker långt. Lunds VK:s ungdomar på pojksidan tillhör de bästa i Sverige. Från vänster Arvid Pilesjö, Nils Annertz, August Blom, Simon Malmberg, Erik Dahlgren-Lindström och Arno Slipac. FOTO: ANDERS SANDSTRÖM

Talang som räcker långt. Lunds VK:s ungdomar på pojksidan tillhör de bästa i Sverige. Från vänster Arvid Pilesjö, Nils Annertz, August Blom, Simon Malmberg, Erik Dahlgren-Lindström och Arno Slipac. FOTO: ANDERS SANDSTRÖM

"Man måste satsa för att bli bra"

Lunds Volleybollklubbs talanger på väg mot SM-guldet

Av
Anders Sandström


VOLLEYBOLL. Det är den hårdast snötyngda februarikvällen I Lund sedan han föddes för sexton år sedan. På träningen i Fäladshallen drömmer han om en proffskarriär – utomlands.
- Nånstans där det är varmt. Italien, Spanien eller kanske Frankrike, säger Lunds VK:s volleybolltalang Arno Slipac.

Han har en smash som kan smälta en snödriva. Och det är sannerligen inget fel på servarna heller.
- Offensiven är min styrka, säger Arno Slipac och plåstrar om ett par ömmande fingrar.
Det märks att det tillhör rutinen – på träning likaväl som under matcherna.
- Det är lätt att få en smäll på fingrarna i nätduellerna. Men på match är man så taggad så man känner det knappt. Det är mest efteråt det gör ont.

Han ska snart fylla 16 år men har spelat sex landskamper i U17 och knackar redan på dörren till U19-landslaget. I höst väntar volleybollgymnasiet i Falköping och en fortsatt satsning mot toppen.
- Det kan bli jobbigt att flytta långt och bo själv. Men just nu känns det inte som om jag skulle sakna mamma så där jättemycket.
Det har många hårda män sagt.
- Jo, jag vet. Man får ta det som det kommer. Men jag har tränat på att laga mat. Tacos och sånt. Och jag vet hur en tvättmaskin fungerar.
Han har valt barn- och fritidslinjen på gymnasiet - "för att den är lite enklare, det passar mig bra". Möjligen finns en framtid som ungdomstränare i potten efter avslutad karriär. Men just nu är det fullt fokus på det egna spelet. Han vet vad som krävs.
- Man måste verkligen vilja bli bra. Man måste komma på träningarna, prestera bra, hålla koncentrationen hela tiden. Just nu tränar jag varje dag.

Sportnörden i familjen

Du får ofta höra att du är en stor talang. Hur hanterar du det?
- Det skapar ju en viss press. Men det är kul också. Så det känns inte som ett problem. Den största pressen kommer ändå inifrån – från mig själv.
Han har två syskon, tvillingsystern Leni och lillebror Mark. Ingen av dem är intresserad av att slå en boll över ett nät och få ont i fingrarna.
- Jag har försökt, men de vill inte. Det är tydligen jag som är sportnörden i familjen.

Vad säger dina kompisar?

- Det är lite olika. Vissa tycker det är coolt att jag är så bra att spelar med dem som är betydligt äldre. Andra säger att "ah, volleyboll – den sporten finns inte". Men volleyboll är ju mycket större utomlands än i Sverige.
Det är dit du siktar?
- Ja – och drömmer. Till ett varmare land. Italien. Eller Spanien. Frankrike ska också vara helt okej. Jag är rätt trött på snön.
Nästa uppgift för Arno Slipac är SM-slutspelet för U17 i Göteborg i början av april. Lunds VK:s talangfulla lag är helt klart med i matchen om titeln.
Ska ni bli svenska mästare?
- Ja, det känns faktiskt så!

LUNDS VOLLEYBOLLKLUBB

Bildades inför den pågående säsongen genom en sammanslagning av VF Fäladen och Lugi volleyboll. Klubben har cirka 150 aktiva och en uppsjö av unga talanger. Fyra man i det skånska distriktslag som blev svenska mästare i U16 i januari talar sitt tydliga språk. Liksom platsen i SM-finalen finalen för U17 i Göteborg i april. För de yngre finns både lekfull Kidsvolley och Volley 2000 och klubbens A-lag kämpar just nu för chansen att ta sig till Elitserien redan första säsongen. Också damseniorlaget siktar mot toppserien på ett par års sikt.

Publicerad 06 February 2010 00:00