Johannes Westman och Per Nylander går på samma boll. I bakgrunden står Patrik Ossowski. Foto: Simon Lundh

Johannes Westman och Per Nylander går på samma boll. I bakgrunden står Patrik Ossowski. Foto: Simon Lundh

Överraskande men välkommet avancemang

Lunds VK spelar nästa år i Elitserien i volleyboll

Av
Simon Lundh

VOLLEYBOLL. Det har bara gått ett år sedan Lugis A-lag upphörde att existera och Lund därmed stod utan ett elitserielag i volleyboll. Och det har bara gått ett halvår sedan Lugi och Fäladen volley blev Lunds VK. Nu har Lund åter ett elitserielag, ett år tidigare än beräknat.

När Fäladen volley och Lugi blev Lunds VK var planen att man skulle vara tillbaka i elitserien efter två år. Klubbens förstalag placerades i division ett och efter kval var man plötsligt tillbaka, efter bara ett år i ettan.
– Vi hade varit väldigt nöjda med säsongen även om vi inte hade gått upp. Det här är bara bonus, säger vice ordförande Jonas Johansson.

Lunds VK fick kvala tillsammans med Södertelge och från elitserien kom i år bara ett lag, Habo, eftersom Säter i höstas sade upp sin plats. Något som förstås underlättade förutsättningarna eftersom man fortfarande kämpade om två platser. Och det blev ett oförutsägbart kval.
– Vi trodde det var klart efter första spelhelgen, men Södertelge visade sig vara ett starkt hemmalag. Efter två katastrofala matcher vann de båda på hemmaplan så inför sista helgen hade alla lag fyra poäng. Vi blev till slut beroende av hur det gick i sista matchen. 

Ungdomlig bredd

 

För tillfället håller man på att smälta avancemanget, men snart börjar lagbygget. Det behövs förstärkningar inför elitserien samtidigt som Jonas Johansson vill satsa på ungdomlig bredd.
– Vi har truppen kvar och den är stabil, men vi behöver förstärka på vissa positioner. Men framförallt hoppas jag att vi ska kunna satsa på bredden och med hjälp av universitetet locka till oss unga talanger. Vi har tio man i truppen idag och vill ha 12-13 stycken.
Patrik Ossowski, som spelade med Lugi i elitserien och i år vann poängligan i allsvenskan, stannar kvar, liksom liberon Per Nylander, som också han spelade några matcher med Lugi. Däremot tappar man en annan viktig spelare, den unga talangen Arno Slipac, som till hösten börjar på volleybollgymnasiet i Falköping.
– Ett lag står inte och faller med en spelare, men han har varit klart tongivande vilket är imponerande med tanke på hans ålder. Vi hoppas såklart få tillbaka honom när han är klar, men då lär klubbarna stå på rad.

KVALTABELL

Habo, 8p Lunds VK, 5p Södertelge, 4p

Publicerad 01 May 2010 00:00