Bronsmedaljöser i LVK. Bronset i DM var en skön belöning för tjejerna som inte spelat i mer än två år. Foto: Andreas Holm

Bronsmedaljöser i LVK. Bronset i DM var en skön belöning för tjejerna som inte spelat i mer än två år. Foto: Andreas Holm

Ett lag med mycket hjärta

Lund VK:s U17-tjejer vann brons i distriksmästerskapet

Av
Andreas Holm

VOLLEYBOLL. Samtidigt som föreningen tvingas tacka nej till elitkval så visar de yngre var skåpet ska stå. Nyligen tog Lund VK:s U17-tjejer brons i distriktsmästerskapen.

Får stipendium

– Vi har mycket hjärta men saknar rutin. Många spelare är nybörjare och har inte spelat mer än mellan ett halvår och två år, förklarar tränaren Jonas Johansson.
Tjejerna har tidigare fått stå i skymundan för killarna. Det är dessutom ett glädjeämne för klubben som av ekonomiska själ tvingades att tacka nej att kvala till elitserien med både herr- och damlagen.
– Organisatoriskt är vi starka och har många eldsjälar som drar oss framåt, säger Jonas Johansson.

En skön belöning

Två spelare bland tjejerna har dessutom premierats lite extra. Sara Erixon, U21, och Helena Thulin, U17, är två av sex LVK-spelare som blivit stipendiater av OS-fonden, ett stipendium om 500-1500 kronor till unga spelare mellan 14-21 år.
– Jag visste inte ens att jag var nominerad, säger centern Helena Thulin, 16 år.
Med sin längd på nära 180 centimeter är hon perfekt för sporten menar både hon själv och tränaren Jonas Johansson.
– Jag har hittat min sport. Men man måste vara tydlig med att det är ingen enmansshow. I volleyboll måste man vara ett lag för att ta poäng, säger Helena som kommer lägga stipendiepengarna på ny utrustning.
Före distriktsmästerskapet deltog Lund VK:s U17-tjejer i kvalet till SM. Man hamnade sist.
– Det var mest för att se och lära och spela in vårt nya spelsystem, förklarar Jonas Johansson.

Som ungdom började han att spela volleyboll i Lund. Efter ett uppehåll är han tillbaka i föreningen och efter åtta år i styrelsen tog han för några år sedan över U17-laget.
– Vi är ett bra gäng och tjejerna är fantastiskt duktiga, stöttar varandra och har tålamod med nya spelare. Och bronsen i DM var ju en skön belöning.
Veteranen i gruppen är Sara Erixon. Men sina tre år i sporten är hon en av få som spelat volleyboll en längre tid. Hon tillhör U21-laget men har siktet riktat snäppet högre.
– Målet är självklart A-laget.

Publicerad 30 March 2012 09:30