Lundspelare i Skånelaget. Från vänster: Per Malmborg, August Borna, Petter Berlin, Måns Berlin och Nils Kjellin. Gustav Pålsson saknas på bild. Foto: Petter Borna

Lundspelare i Skånelaget. Från vänster: Per Malmborg, August Borna, Petter Berlin, Måns Berlin och Nils Kjellin. Gustav Pålsson saknas på bild. Foto: Petter Borna

Lundadominerat Skånelag siktar högt

Av
Simon Lundh

VOLLEYBOLL. När Skånelaget i volleyboll för 14-åringar i januari kom trea i Distriktslaget kom sex av elva spelare från Lunds volleybollklubb. Till nästa år blir det lika många och målet är att bli bättre än i år.

Lunds VK har de senaste åren haft en del framgångar i ungdomsleden. Många har pojkar 97 och 98 stått för. Ifjol spelade sex av dem tillsammans när Skånelaget blev trea i Distriktslaget. I år är lika många uttagna, men denna gången bara 98:or eftersom man högst får vara 14 år.
– Fem av dem var med förra gången och nu får de axla mer ansvar, säger Petter Borna, tränare för både Lunds VK och Skånelaget. Några av dem spelade en hel del medan några spelade litegrann. Vår passare, Per Malmborg, och vänsterkant, Nils Kjellin, spelade mycket då och de fortsätter på sina platser. Däremot kommer våra liberor, August Borna och Petter Berlin, få spela mer i anfallet eftersom de har växt till sig.
Förutom tredjeplatsen i Distriktslaget har lundakillarna varit med om fler framgångar med bland annat SM-silver med LVK:s U17-lag i maj.


Medalj i sikte

För de 98:or som deltog i januari innebar det en inskolning i ?riktig? sexmannavolleyboll. De spelade då fortfarande den variant som kallas Volley 2000, med fyra man i var lag och tillåten studs. Under hösten har det däremot handlat om sexmanna.
– Det är bra att ha en sådan stomme, men vi försöker också ha en blandning, och då blir det lite att de äldre får bära de yngre.
Målet är återigen medalj.
– Det är alltid svårt att sätta ett mål, men vi ska ta medalj. Sedan siktar vi på att bli bättre än förra gången, och det är inte omöjligt.
Lunds VK har med andra ord varit välrepresenterat i Skånelaget under de senaste åren, men hur ser det egentligen ut bakom den här årgången?
– Bland 99:orna ser det hyggligt ut. Någon av dem hade nog kunnat vara med i Skånelaget i år, men de var inte riktigt mogna mentalt. Bland 00:orna ser det lite tunnare ut, men -01 och -02 är båda lovande årgångar.

Lunds VK

Lunds VK bildades våren 2009 genom en sammanslagning av de två Lundalagen VF Fäladen och LUGI Volley. Herrarna gick direkt upp i elitserien, Sveriges högsta serie, under säsongen 2009/10 men tillhör denna säsongen Superettan Södra. Damerna spelar även de i Superettan Södra.

Publicerad 11 December 2012 08:00