I år satsar Lunds VK mot elitserien med både dam- och herrlagen. Damernas träning har intensifierats. På bild Hanna-Maria Thomasson som tar emot medicinboll från Tove Kauppi. Foto: Andreas Holm

I år satsar Lunds VK mot elitserien med både dam- och herrlagen. Damernas träning har intensifierats. På bild Hanna-Maria Thomasson som tar emot medicinboll från Tove Kauppi. Foto: Andreas Holm

Lunds VK bygger för elitserien

Av
Andreas Holm

LUND/VOLLEYBOLL. ?Elitserien var nära förra säsongen. Nu hämtar Lunds volleybollklubb hjälp från andra sidan sundet för att nå högsta serien.
– Vi ska upp. Bygget mot elitserien börjar nu, säger Stefan Sjöström, klubbchef och herrlagstränare i Lunds VK.
I våras kvalade herrarna mot elitserien men föll på målsnöret. Damerna var en poäng i från ett kvalspel. I år laddar båda lagen om. Det starka herrlaget har flera spännande nyförvärv och damernas trupp har vuxit och fått en nytändning. Mycket har att göra i lagets nya tränare, Michael Jensen.
– Motivationen har höjts bland oss spelare. Allt är mer seriöst nu, vi har bättre förberedelser, tuffare träningar och fått ett enormt lyft tack vare Michael, säger damlagets spiker och lagkapten Lovisa Bergh.

Nytt elittänk

Dansken Michael Jensen tränade för några år sedan elitlaget Lindesberg och har bland annat två amerikanska mästerskapstitlar och en dansk mästartitel i bagaget. Med sig har han ett nytt elittänk som på sikt ska genomsyra Lunds VK, från ungdomsspelarna till seniorerna.
– Jag är här för att vinna, säger Michael Jensen.
Till sitt förfogande har han 16 spelare, där bland andra tidigare danska landslagsspelaren Maja Bach förstärker och Maja Modigh gör comeback efter mammaledighet. Sex spelare krävs för att spela match och nu finns det gott om konkurrens i laget.
– En positiv sådan. Det ska vara lite press, men då ska den inte väga åt det negativa hållet. Jag märker att alla tjejer vill samma sak som jag och det är att ta sig till elitserien. Alla ska veta vad som krävs och vad som gäller om man vill spela, säger Michael Jensen.
Träningspassen har blivit fler och både styrketräning och taktik och matchanalyser har lagts till på schemat. Men det är inte tal om en snabb lösning för att nå högsta ligan.
– Nej, detta är långsiktigt. Jag hoppas Michael kan hjälpa oss med ett elittänk och en röd tråd, att hela föreningen genomsyras av samma tankar, säger Stefan Sjöström.

Stefan Sjöström, Lovisa Bergh och Michael Jensen går för att Lunds VK tar sig till elitserien med både herr- och damlaget. Foto: Andreas Holm

Stefan Sjöström, Lovisa Bergh och Michael Jensen går för att Lunds VK tar sig till elitserien med både herr- och damlaget. Foto: Andreas Holm

Skadekänslig trupp

För herrarna, som i fjor vann 21 matcher och endast förlorade en, väntar en spännande säsong med en lika slagkraftig trupp som förra året. Truppen är dock lite tunn och därmed skadekänslig.
– Vi får leva med det, samtidigt har vi möjligheten att plocka upp våra duktiga ungdomar från b-laget. Laget är i princip intakt förutom att vi förlorat Tobias Helbig och Dustin Swenson. Samtidigt stärker vi upp med bland andra Marcus Johansson med elitserieerfarenhet från Örkelljunga och juniorlandslagets Martin Bergman, berättar Sjöström.
Klubbchefen har tidigare berättat för Lokaltidningen om en plan där klubbens herr- och damlag ska avancera inom tre år.
Börjar inte den tiden ta slut?
– Jo, kanske det. Nu är det väl dags att leverera, säger Stefan Sjöström och skrattar.
– Skämt å sido har denna säsongen öppnat upp en ny värld för oss, med Michael Jensens erfarenheter. Tänk på att klubben ju endast funnits i sex år.
I år spelas även en rak serie, division 1 södra, utan varken höstens Superettan eller vårens Allsvenskan. Något som ses med positiva ögon.
– Mycket bättre. Nu kan man fokusera över en hel säsong och komma in i tempot, tycker spelaren Lovisa Bergh.
Vill du se volleyboll i Idrottshallen spelar damerna närmast mot Warberg den 17 oktober. Herrarna ställs mot Vindrarp den 1 november.

Publicerad 16 October 2015 07:00