Paulinda Friberg och Di Lapponia T tävlade i världscupfinal i fjor. I år ligger fokus utomhus för att försöka nå en plats i de olympiska spelen.Foto: Andreas Holm

Paulinda Friberg och Di Lapponia T tävlade i världscupfinal i fjor. I år ligger fokus utomhus för att försöka nå en plats i de olympiska spelen.Foto: Andreas Holm

Vill hitta formen lagom till OS

Lundapokalvinnaren Paulinda Friberg: Rio vore en upplevelse

Av
Andreas Holm

LUND/DRESSYR. Världscupfinal i Las Vegas, en plats i landslaget och OS-läger med svenska elitidrottare. Det fick Paulinda Friberg uppleva i fjor. I år slipas formen ytterligare med förhoppning av att nå OS i Rio.
Den ridande frisörskan har sakta med säkert klättrar upp till eliten bland de svenska och internationella dressyrryttarna. Allt för egen hand, från träning till grovgörat i stallet, tävlingsresor och alla kostnader där kring.
– 2015 var ett bra år med flera personliga rekord så det blir inte lätt att toppa, säger Paulinda Friberg apropå att vässa formen lagom till uttagningen av OS-truppen.

Hon gissar på att förbundskapten Bo Jenå tar beslutet i juni. Den första veckan i juli fastställer SOK, Sveriges olympiska kommitté, den slutgiltiga svenska OS-truppen.
– Man får väl helt enkelt hitta formen i juni och räkna med att bli synad under lupp där varje procent blir viktig.

Senast ekipaget Paulinda Friberg och Di Lapponia T tävlade var i december. Nästa tävling är i Doha, Qatar, i mars. I år har Äspingeryttaren valt bort världscupen för att fokusera allt utomhus. Men om det leder hela vägen till Brasilien tar hon med ro.
– Jag kan inte tänka OS hela tiden utan tar det som det kommer. Det vore en enorm upplevelse att få delta men samtidigt vill jag inte göra en allt för stor grej av det. OS är som vilken annan tävling.

Di Lapponia T, 15, har varit i Paulindas ägo sedan hästen var två och ett halvt år. 2007 började de sakta träna och med åren har ekipaget växt till internationell toppklass. Hemma på gården i Äspinge finns både Di Lapponias barn och två barnbarn, allt som allt fem hästar.
– Så länge Di Lapponia tycker det är kul fortsätter vi. Det viktigaste är att hon är lycklig. Sedan har jag ju fler hästar på gång som jag tror mycket på, några som säkert kan avlösa mormor när hon går i pension, säger Paulinda.

För sina insatser hyllas nu ryttaren, tillika frisörskan, av Lunds kommun med Lundapokalen. ”Paulinda gör allt själv och har goda utsikter att komma med till OS”, lyder utdrag från motiveringen.
– Helt fantastiskt att få detta pris, klart jag känner mig stolt. Jag kollade faktiskt upp de tidigare pristagarna och såg att Rolf-Göran Bengtsson vunnit tre gånger. Men jag är första dressyrryttaren, säger Paulinda med stolthet i rösten.

Publicerad 09 February 2016 08:00