ANNONS

HSB bjuder in till årets Barngala

Från början var Barngalan en lundaföreteelse men i år har faktiskt samtliga HSB-föreningar i Skåne valt att haka på, något som både inspirerar och gläder initiativtagarna. Tillsammans med en lång rad samarbetspartners gör man nu alltså Barngalan i Lund den 27 oktober – för fjärde gången. Platsen är Sparbanken Skåne Arena i Lund och evenemanget pågår 13.00 till 16.30.

Barngalan är till för barn mellan 6 och 12 år och under dagen kommer det att erbjudas allt från aktivitetsfält till målning och pyssel, hinderbana, fotobås och trafiksäkerhetstsmonter. Så gott som alla samarbetspartners bidrar med aktiviteter på plats och som grädde på moset blir det sköna framträdanden med både Panetoz (Håll Om Mig Hårt /Dansa Pausa) och Theoz, den 13-årige artistraketen med över två miljoner följare på TikTok och fler än 200 000 följare på Instagram – båda giganter i sina univers och knallhårda favoriter. Barngalans färgsprakande konferencier 2018 stavas Josefin Johansson och tillsammans med trollkarlen David Persson kommer hon att se till att dagen blir den bästa upplevelsen för samtliga besökare.

– Under timmarna på Sparbanken Skåne Arena kommer vi även att få se barn som skapar underhållning för barn. Förra året hade vi Ann Wilson och hennes dansskola på besök och i år har vi lite annat spännande på gång. Totalt kan vi ta emot 1400 personer och det tror vi att vi kommer att nå med tanke på hur mycket biljetter vi sålt hittills. Inträdet är 125:- för vuxna och 75 för barn – såvida du inte är HSB medlem – då betalar du istället 100:- respektive 50:-, säger Malin BengtssonHSB Skåne.

Med människor i fokus

För dig och mig och säkert de flesta andra är HSB en organisation som är synonym med lägenheter och bostäder. Knappast någon har väl ett umgänge där inte någon bor i en HSB bostad och med 4 000 medlemsföreningar över landet, och totalt 624 000 medlemmar är HSB en av landets mest etablerade bostadsorganisationer med anor sedan 1923.

HSB är förvisso en bostadsjätte och att det är som sådan de associeras av gemene man – men om man tänker lite innanför väggarna, vilket HSB som en levande organisation gör – kan vi också konstatera att den minsta gemensamma nämnare stavas Människor. Det är vi människor som bor i husen och det är vi som får dem att leva. Utan människor och utan samverkan – inga hus. Och någonstans i höjd med år 2010 var det också detta konstaterande som fick HSB Skånes vd Ann Irebo att spinna vidare i tanken. I Lund jobbar bland andra Caroline Sellström och Malin BengtssonHSB Skånes kommunikationsavdelning, med Barngalan.

– Ann ville tänka samverkan, kommunikation och samarbete. Och att vi vuxna har en extremt viktig uppgift i att se till att även kommande generationer förstår vikten av detta. Om inte vi vuxna kan visa hur man kan samverka och utveckla tillsammans hur ska vi då kunna begära att våra barn ska kunna lära sig det? Ungefär så kan jag sammanfatta själva idén till Barngalan, säger Caroline Sellström.

Barngalan tar form

Från tanke till handling var vägen inte särskilt lång och för HSB Skånes del handlade det om att snabbt rita upp konturerna av en idé som man sedan skulle kunna presentera för företag i sin närhet. Företag och organisationer som HSB Skåne hade eller skulle kunna ha som samarbetspartners i sitt nätverk. Att involvera och engagera och göra en plattform för att skapa en gala för barn där de i sin tur skulle få en chans att samverka och aktivera sig en dag var syftet och i år gör de alltså galan för fjärde året.

– Att få folk och företag i omkretsen att förstå vitsen med Barngalan var först inte helt lätt. Många tyckte spontant att det där med att arrangera barngalor säkerligen inte borde ligga i HSB:s uppdrag – men det var just det Ann Irebo tyckte. Att kunna göra ett event med goda förtecken och upplevelser; att visa på att det finns en massa bra saker i världen samt att föra detta vidare till framtidens medlemmar och hyresgäster var precis mitt i prick, säger Caroline Sellström.

– Ganska snart växte sedan tanken fram om att kunna göra gala tillsammans med en förmånstagare som passade i sammanhanget och första året blev det Min Stora Dag som fick tillfället. Gången efter teamade vi med BRIS och i år liksom för två år sedan är det Friends som är förmånstagare på galan. Det betyder att dessa organisationer också får vara med och bidra med sitt budskap vilket är väl så viktigt i sammanhanget, säger Malin Bengtsson.

Mellan evenemangen

Barngalan arrangeras i Lund vartannat år, men för att skapa sammanhang och för att förlänga syftet arbetas det mellan galorna med föreläsningar och innehåll i kommunikationen som relaterar till Barngalans tema eller förmånstagare. Inför förra galan träffade man bortåt 1 000 barn som fick ta till sig Friends budskap samtidigt som man fick träffa Ola Selmén, vilket såklart gjorde händelsen ännu starkare.

Mer information om Barngalan 2018 hittar du på www.barngala.se

Mer information om HSB hittar du på www.hsb.se