ANNONS

Låna pengar utan UC - allt du behöver veta

Snabba privatlån blir allt vanligare. Enkla lån är en växande marknad där privatpersoner snabbt ansöker om lån via en telefon, surfplatta eller dator. En viktig anledning till varför det går så snabbt att låna pengar nuförtiden, är att långivare snabbt kan göra en kreditbedömning för att avgöra om låntagaren är pålitlig. Dessa kreditupplysningar kallas görs oftast via UC, men vad är UC egentligen?

Vad är UC?

UC är förkortningen som används för Upplysningscentralen. Hit vänder sig många långivare för att hämta upplysningar om privatpersoner och företag som vill låna pengar. Det finns andra företag som erbjuder kreditupplysningar, men Upplysningscentralen är det vanligaste och mest kända alternativet.

När du skickar in en ansökan om ett snabblån, skickar långivaren en förfrågan till UC och begär uppgifter om dig. Det långivaren vill veta är om du har möjlighet att betala tillbaka lånet. Då är uppgifter om eventuella skulder och betalningsanmärkningar viktiga, för att långivaren ska kunna bevilja lånet. En del långivare vill också veta om du har stabil inkomst och om du har andra obetalda lån. När du slutför en låneansökan godkänner du alltså att långivaren gör en kreditprövning.

Går det att låna pengar utan UC?

Alla långivare har möjligheten att själva bestämma vem som får låna pengar. En person som godkänns hos en långivare kanske inte godkänns hos en annan. Med det sagt är det inte alla banker och finansiella bolag som väljer att göra en kreditupplysning via UC, men man kan vara säker på att det alltid görs en kreditupplysning.

Det går alltså att låna pengar utan UC. Baserat på kreditupplysningen kommer långivaren alltid att göra en individuell bedömning av din trovärdighet som låntagare. Mer information om kreditprövningar ska finnas lättillgängligt på långivarens hemsida.

En del långivare använder sig endast av kreditupplysningen för att bevilja eller neka ett lån, medan andra överväger flera faktorer. Tumregeln är att du ska kunna bevisa för banken eller lånebolaget att du är pålitlig och har möjlighet att betala tillbaka lånet, lyckas du med det får du förmodligen lånet beviljat. Vad långivaren anser vara trovärdigt är som sagt upp till dom själva, så om du är osäker är det bästa att ringa det tilltänkta låneföretaget och fråga. Förutom en kreditupplysning kan långivaren be om andra uppgifter för att styrka din återbetalningsförmåga. Det kan röra sig om anställningsintyg, inkomstuppgifter och uppgifter om tidigare lån.

Som tur är finns det mängder av olika långivare, så om du får din ansökan nekad hos en kan du alltid ansöka hos en annan. Besök fair-laan.se om du vill lära dig mer och jämföra olika lån utan UC. Det finns också massor av nyttig information om olika långivare, räntor, avgifter samt löptid.